Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Tomasz Tomasz Magda lena dorotea xxxxxx mcs delivery Karolina Asenova JoanMore (5030 niezalogowanych)
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
SarCiaa napisał:
Czyli płacę za telefon,który mi odeślą spowrotem ?
Już sama nie wiem co mam robić...

ja bym wysłała zwykła paczka bez ubezp i deklarowania wartosci i liczyła na łod szczescia ja tak wszystko wysyłam i mi tak samo ostatnio zamawiałam lcd do laptopa na allegro wczesniej fona ciuchy itp i doszło bez problemu ale raz siostra wysyłała mi spodnie i zawieruszyły sie albo niech ci poprostu wsadzi ten telefon w koperte i wysle poleconym listem do 2 kg moze byc list polecony a podejzewam ze ten fon nie ma bateri z cegły wiec sie zmiesci powiem ci tak statystycznie 1 na 10 paczek nie dochodzi wiec przeanalizuj ryzyko i sama podejmij decyzje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
nieważne czy zadeklaruje się wartość przesyłki, czy też wysyła się ją jako zwykłą .Pewne jest jedno, że na 100 przesyłek szczegółowej kontroli poddawane jest 99, jeśli chodzi o Norwegię.
Jeśli chodzi o zwrot przesyłki do nadawcy jako nieodebrana w terminie przez adresata lub wskutek odmowy jej przyjęcia unika się opłaty celnej.
Jeżeli wyślesz jako przesyłkę rejestrowaną przy zwrocie czekają cię opłaty jak za przesyłkę nadaną na terenie kraju o danej masie, jeśli będzie to list zwykły , najprawdopodobniej nic nie zapłacisz, albo będą to naprawdę niewielkie koszty.
Proponuję upozorować używalność tego telefonu, np. wysłać bez pudełka, karty gwarancyjnej bo po co samemu zainteresowanemu to w no ?
W razie czego można to dosłać inną przesyłką bez cła już oczywiście.
Przybrudzić telefon w sposób oczywiście odwracalny , nałożyć na niego jakiś stary pokrowiec itp.
Powinno przejść.
Szkoda, że nie można tak zrobić z tytoniem i alkoholem ha ! ha !
Wyżej przytoczone procedury dotyczące przesyłek mają zastosowanie do obrotu zagranicznego przesyłek nadanych za pośrednictwem poczty polskiej.
Jest jeszcze inna droga , różnorakie firmy kurierskie, które przewożą przesyłki własnym transportem bez pośrednictwa urzędu celnego. W końcu no jest w strefie shengen.......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
a patrzyłas aia68 na koszta takich kurierow ???ale w sumie to jest pomysł poszukaj kogo kto bedzie jechał w twoim kierunku i niech tek ktos ci ja przywiezei np jakis przewoznik ktory wozi ludzi w 2 strony a i radziłabym wybrac ci jakas firme bo prywatnie nie wiesz na kogo trafisz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
sens nieodbierania tego telefonu teraz jest zaden,bo te wszystkie operacje bada tez kosztowaly
jeden koszt prrzesylki do Norwegii,potem do Polski i znowu do Norwegii,bez sensu,a clo nie bedzie od tej kwoty jakies strasznie wielkie
zreszta po otrzymaniu rachunku kolezanka soboie obliczy co jej sie oplaca
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
giovi2 napisał:
Ja jakis czas temu potrzebowalam czesci do samochodu i siostra podala przez kierowce autokaru eurolines,zaplacila 50 zl.
Zalatwiasz to bezposrednio z kierowca bo w biurze nikt nie chce na ten temat rozmawiac z racji tego,ze jest to przewoz osob a nie paczek.

nie mieszkam w no, ale gdzieś wyczytałam ,że części samochodowe nie podlegają cłu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(SarCiaa)
Wiking
Serdecznie Wam dziękuję!!
Bardzo mi pomogliście..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
asia68 napisał:
...nie mieszkam w no, ale gdzieś wyczytałam ,że części samochodowe nie podlegają cłu.
Podlegają niestety...powyżej wartości 200Nok brutto...
Wszystko zależy od kwoty wartości przesyłki ...
I NAJWAŻNIEJSZE chociaż mało logiczne ...!!! .
Na kogo dana paczka Tu w Norge trafi .... /dotyczy celników /
Bardzo często otrzymuję paczki z częściami do mojej skody Felicji , kiedyś drogą okrężną przez rodzinę ostatnio bezpośrednio przez sklep firmowy z częściami ....
W tym roku doszły do mnie trzy paczki za dwie nic nie zapłaciłem a za jedną dwieście koron ...
Żeby było śmiesznie to te dwie setki zapłaciłem za elementy warte tutaj w serwisie może 200 nok.
Natomiast za dwie przesyłki warte ponad 5000Nok. NIC...ZERO..
Ostatnio przyszła paczka z kompletną przednią prawą półosią z dwoma przegubami zewnętrznym i wewnętrznym ..i.i.i.i.i.i....i ZERO OPŁATY....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok